Comunicat de presă

Comunicat de presă  – Concluzia celei mai ample acțiuni de control derulată în spitalele din Olt:  Sănătatea, în comă!

 

            Prefectul judeţului Olt, Mario De Mezzo, a emis, în octombrie anul trecut, un ordin pentru demararea celui mai amplu control privind situaţia unităţilor medicale din judeţul Olt. De la jumătatea lunii octombrie 2023 și până la începutul anului 2024, mai multe instituții cu atribuții de control în domeniu au verificat toate unitățile spitalicești din județ.

În urma verificărilor efectuate la unităţile spitaliceşti din judeţ, au fost găsite o serie de deficienţe şi neconformităţi, au fost aplicate sancțiuni și dispuse măsuri de remediere. Cele mai îngrijorătoare dintre deficiențe au fost cele constatate pe partea de securitate la incendiu. De exemplu, în blocul materno-infantil al Spitalului de Urgență Slatina, instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu nu este funcţională. Practic, elementele componente ale acesteia nu sunt conectate la un echipament de control şi semnalizare. Tot la SJU Slatina, conducta de alimentare a hidranţilor interiori de incendiu este din material plastic la subsolul Pavilionului Materno-Infantil.

 Și la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, ISU Olt a constat o serie de neconformități care pun în pericol viețile pacienților și ale cadrelor medicale. Astfel, în podul construcției sunt depozitate materiale sau obiecte combustibile, în timp ce instalația electrică este exploatată cu deficiențe – conductori de alimentare a corpurilor de iluminat pozate direct pe materiale combustibile, prize cu urme de suprasolicitare.

„Am dispus cel mai amplu control din ultimii ani, la nivelul tuturor spitalelor din județul Olt, după multiple sesizări primite de la oameni care reclamau o serie de probleme în unități medicale. Nu cred că trebuie să așteptăm o tragedie pentru a demara controale ample. Scopul acțiunii nu a fost să aplicăm amenzi, ci să constatăm deficiențele și să dispunem remedierea urgentă a acestora. Raportul de control redactat de colegii mei din Instituția Prefectului este consistent, dar o simplă lectură a sintezei prezentate mai jos arată o concluzie gravă: managementul defectuos din spitale pune zilnic în pericol viața pacienților și a cadrelor medicale. Altfel spus, în județul Olt sănătatea este în comă!

Le mulțumesc tuturor colegilor care au participat în această comisie mixtă de control pentru profesionalism. Am încredere că vor monitoriza în continuare modul în care conducerilor spitalelor pun viața oamenilor mai presus de orice și se mobilizează pentru remedierea urgentă a deficiențelor”, a declarat Mario De Mezzo, prefectul județului Olt.

Probleme legate de securitatea la incendiu au fost identificate și la alte spitale din județ. Astfel, și la Spitalul Municipal Caracal reprezentanții ISU au semnalat depozitarea de materiale combustibile fără legătură cu activitatea din secții și care pot genera incendii, precum și lipsa sistemelor de alarmare în caz de incendiu, printre altele. La Spitalul Orășenesc Balș, pe lângă o serie de alte deficiențe, ISU a semnalat că la nivelul subsolului, conductele de alimentare ale instalaţiei de hidranţi interiori de incendiu sunt din material plastic.

Nu în ultimul rând, printre cele constatate de ISU Olt la Spitalul Orășenesc Corabia au fost constatate abateri grave: instalaţia electrică este exploatată cu deficienţe, nu s-au prezentat documente care să ateste că modificările efectuate la instalaţia electrică a fost efectuată de către personal autorizat în baza unui proiect sau la corpul chirurgie, în casa scării, au fost amplasate diverse materiale, care pot prezenta pericol în caz de incendiu.

Pe lângă deficiențele grave legate de securitatea pacienților în cazul unui incendiu, instituțiile implicate în comisia de control au constatat deficiențe și pe alte segmente, cum ar fi nerespectarea codului muncii, necunoașterea diverselor proceduri și provocare, neevaluarea nivelurilor de expunere la diverși agenți chimici sau mutageni, nerespectări ale diverselor prevederi din contractul cadru cu Casa de Asigurări etc. În anexa acestui comunicat puteți consulta lista instituțiilor incluse în comisia mixtă, rezultatele controalelor în sinteză și măsurile aferente dispuse.

Anexă: lista instituțiilor din comisia mixtă de control și rezultatele controalelor, în sinteză.