Comunicat de presă
În conferința de presă susținută astăzi, 19 octombrie 2023, prefectul județului Olt, Mario De Mezzo, a făcut câteva anunțuri, după cum urmează:
- 78 de persoane nevăzătoare din județ deţin permise de conducere
Prefectul judeţului Olt a solicitat la DGASPC Olt date statistice privind numărul persoanelor nevăzătoare din judeţ, care primesc indemnizații de handicap. Din datele analizate de Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule a reieşit că 78 de persoane din județul Olt, cu handicap vizual de grad 1 sau 2 – grave și accentuate, deţin permise de conducere.
„Sigur, în cazul unora este doar lipsa de preocupare pentru acest subiect. Dar am primit sesizări și informații clare că sunt și persoane cu astfel de indemnizații de handicap care conduc.
Problema pleacă de la o procedură disfuncțională. Medicii de familie sau specialiștii (oftalmologi) sunt cei care trebuie să anunțe poliția rutieră, nu comisia care acordă gradul de handicap.
Din datele coroborate de la DGASPC, cu situația indemnizațiilor de handicap pentru nevăzători, colegii de la serviciul permise au verificat CNP-urile în baza de date cu permise și au extras această evidență. Vom înainta aceste date către IPJ, cu două solicitări: să verifice individual această situație, fiecare caz în parte, și să ia măsurile legale care se impun. Sunt două feluri de măsuri: pentru cazurile în care persoanele sunt nevăzătoare și nu a fost solicitată anularea permisului de conducere – să procedeze la anularea acestora, dar pentru cazurile în care oamenii respectivi chiar conduc, adică nu au probleme de vedere atât de grave, dar primesc indemnizație, lucrurile se complică.
În plus, am stabilit cu colegii din prefectură să facem acest demers în fiecare trimestru – să solicităm de la DGASPC situația actualizată a persoanelor care primesc indemnizații de handicap grav sau accentuat pentru probleme de vedere și să le înaintăm către IPJ pentru verificări și măsuri”, a precizat prefectul Mario De Mezzo.
- Cel mai amplu control mixt demarat în spitalele din județ
O altă temă abordată a fost cea a demarării unui amplu control la nivelul tuturor spitalelor publice din județ. Comisia este formată din 11 instituții cu atribuții în domeniu, plus Instituția Prefectului. Sunt mai multe echipe, care merg în fiecare zi pe diverse teme, în mai multe instituții. Controlul a început luni, 16 octombrie, și rezultatele vor fi făcute publice.
În aceeași notă, prefectul a anunțat și rezultatele controlului dispus de Ministerul Sănătății, la solicitarea Instituției Prefectului Județului Olt, ca urmare a sesizărilor privind gândacii din spital.
„Ministerul Sănătății a dispus un control al inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în urma apariției informaţiilor conform cărora, în Secţia Cardiologie a spitalului, există un focar de gândaci. Ministerul a dispus efectuarea verificărilor către DSP Olt, deoarece Corpul de Control nu are atribuţii în domeniul verificărilor condiţiilor igienico-sanitare.
Inspectorii de la Olt au solicitat o serie de documente de la spital, printre care procedura operaţională privind igiena în spital, planificarea dezinsecţiei profilactice, registrul de dezinfecţie/dezinsecţie ciclică, documente privind calificarea profesională a agenţilor DDD (dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare)”, a mai spus prefectul Mario De Mezzo.
În urma verificărilor şi analizării documentelor, inspectorii au constatat următoarele nereguli:
– nerespectarea procedurii de consemnare în documentele de la nivelul Secţiei Cardiologie a operaţiunilor de dezinsecţie în momentul efectuării de către personalul responsabil:
– nerespectarea protocoalelor de aplicare a produselor biocide din categoria insecticidelor, acestea fiind incomplete. Spre exemplu: lipsea cantitatea soluţiei utilizate sau numărul de metri pătraţi pe care s-a aplicat soluţia.
– necoroborarea înregistrărilor privind unele operaţiuni de dezinsecţie ale spaţiilor în procedură, între Secţia Cardiologie şi Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM).
Ca atare, DSP Olt a aplicat patru sancţiuni contravenţionale. Acestea sunt:
– Două amenzi în valoare de 4.000 lei privind nerespectarea precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar, conform HG 857/2011, Art 32, lit k). Au fost amendaţi medicul epidemiolog SPIAAM şi şeful Secţiei Cardiologie.
– Două avertismente, conform prevederilor Ordonanţei 2/2001, pentru asistentul coordonator SPIAAM şi pentru agentul DDD, pentru neverificarea consemnărilor în documentele procedurii, respectiv neconsemnarea efectuării operaţiunilor de dezinsecţie în documentele anexate procedurii.
La momentul controlului, spitalul nu deţinea contract de prestări servicii cu o firmă DDD, aceste operaţiuni realizându-se cu personalul propriu – erau încadraţi 4 agenţi DDD la SPIAAM (pe perioadă nedeterminată, cu atestate profesionale de agenţi DDD).
- Sala Polivalentă din Slatina, paşi fermi pentru deblocarea proiectului
Prefectul judeţului Olt a precizat că săptămâna trecută a avut o întâlnire cu doamna director general a Companiei Naţionale de Investiţii, pentru a vedea care este situaţia Sălii Polivalente din Slatina şi ce soluţii există pentru a debloca acest proiect.
„În urmă cu aproximativ o lună CNI a cerut Primăriei municipiului Slatina să facă o ședință de Consiliu Local, prin care să identifice partea ei de co-finanțare – 5 milioane de lei și să actualizeze indicatorii tehnico-economici. Primăria a avut alte urgenţe, cum ar fi rectificări bugetare în cadrul unei şedinţe de îndată.
Aproape o lună mai târziu, Primarul a convocat ședință extraordinară pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici, dar nu a inclus și partea de co-finanțare – extrem de importantă. Voi participa mâine la ședință și profit de ocazie să le atrag atenția colegilor din primărie să completeze OZ și cu partea de co-finanțare – 5 milioane de lei pentru un proiect atât de important pentru comunitate”, a spus prefectul judeţului Olt.
După aprobarea prin HCL, următorii pași sunt:
-aprobarea proiectului în Pre Comisia Tehnico-Economică
-aprobarea în Comisia Tehnico-Economică (CTE)
-aprobarea în Comisia Interministerială
-adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru reînceperea proiectului.
- 5 Drugteste noi pentru IPJ Olt
Mario De Mezzo a mai anunţat că achiziția drugtestelor performante pentru IPJ este aproape de final. Artrom Steel Tubes S.A. a virat suma de 20.000 de euro către IPA, entitate care va achizitiona Drugtestele Drager 5000 pentru IPJ Olt, menționând că suma este suficientă pentru 5 drugteste.
- Sinteza acţiunilor de control privind entităţile care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora
O altă temă prezentată în cadrul conferinţei de presă a fost o sinteză a acţiunilor de control la instituții publice/operatori economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora.
Rezultatele celor 393 de controale, din perioada 31.08-18.10.2023, se prezintă astfel:
– total deficiențe/disfuncționalități: 769, din care:
▪ 9 pentru autorizații/avize/documente de funcționare/comercializare/ transport expirate sau retrase/suspendate;
– 12 pentru lipsă autorizații/avize/documente de funcționare;
– 1 pentru instalații/rezervoare/recipiente depozitare/transport neomologate/ neconforme;
– 2 pentru instalații/rezervoare/recipiente depozitare/transport amplasate ilegal;
– 4 pentru manipulare/utilizare necorespunzătoare/neconformă a instalațiilor/ rezervoarelor/recipientelor de depozitare/transport;
Valoarea sancțiunilor contravenționale aplicate: 1.600.810 lei
Au fost dispuse măsuri de închidere a 40 locații în care se comercializau carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) și 1 transportator, din 26 de localități ale județului Olt, după cum urmează:
Slatina – 6 locații, Caracal – 7 locații și 1 transportator, Balș – 3, Corabia – 2 locații și câte o locație în Brâncoveni, Piatra-Olt, Studina, Vișina, Vădastra, Drăgănești-Olt, Oboga, Tia Mare, Giuvărăști, Pleșoiu, Urzica, Dobroteasa, Leleasca, Dăneasa, Brebeni, Schitu, Șerbănești, Fărcașele, Rotunda, Stoenești, Orlea și Gura Padinii.
Sinteza completă este în anexa acestui comunicat de presă.
- Turneu de Şah în week-end-ul 20-22 octombrie
Prefectul de Olt a anunţat începerea turneului naţional de şah, care va avea loc în perioada 20-22 octombrie a.c., la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt din Slatina.
Turneul national de şah are două categorii – omologaţi și neomologaţi. Sunt înscriși peste 50 de jucători, din Hunedoara, Gorj, Dolj, Argeș, Mehedinți, București și Olt.