Comunicat de presă

În conferința de presă susținută astăzi, 5 octombrie, prefectul județului Olt, Mario De Mezzo, a făcut câteva anunțuri, după cum urmează:

 • IPJ va primi 2 drugteste performante, achiziționate cu sprijinul Artrom Steel Tubes SA

Inspectoratul de Poliție Județean va primi în perioada următoare o donație de 2 drugteste performante – marca Drager 5000. Acestea au o rata de eroare de sub 10% – procent bazat pe informațiile primite de la colegii din județele care le folosesc deja.

Mario De Mezzo: “Donația va fi făcută de Artrom Steel Tubes SA și îi mulțumesc domnului președinte Adrian Popescu pentru deschidere și pentru că a ales să sprijine comunitatea în acest mod. Cele două entități au demarat procedurile pentru ca aceste aparate să ajungă rapid în posesia IPJ și să fie utilizate în trafic”.

 • Campanie antidrog în liceele din Slatina, de la jumătatea lunii octombrie

Prefectul județului Olt a anunțat demararea unei campanii locale de prevenire a consumului de droguri și alcool în rândul viitorilor conducători auto, într-un partaneriat al Instituției Prefectului Județului Olt cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Olt, Slatina, Olt, Inspectoratul Școlar Județean si IPJ.

Campania va demara la jumătatea lunii octombrie în liceele din Slatina, urmând să fie replicată și în alte licee din județ, primul grup țintă fiind elevii de la  clasele a XI-a si a XII-a, fiind cei mai apropiați dintre tineri de momentul obținerii permisului de conducere.

Avem două obiective mari: promovarea legii Anastasia în rândul viitorilor posesori de permis de conducere și conștientizarea riscurilor și efectelor consumului de droguri, pentru a contribui la prevenirea acestui fenomen. Vom merge la orele de dirigenție, în peste 70 de clase, beneficiarii direcți fiind aproximativ 1700 de elevi. Echipele vor fi formate din reprezentanți ai CPECA/ANA, IPJ și psihologul din fiecare unitate de învățământ. Vom folosi și ochelari care simulează consumul de alcool și droguri și vom colabora și cu Consiliul Județean al Elevilor“, a explicat prefectul Mario De Mezzo.

 • Raport preliminar al ISU după verificarea hidranților din Slatina

Prefectul județului Olt a prezentat rezultatele preliminare ale controlului realizat de ISU Olt pentru a verifica starea hidranților din Municipiul Slatina, după un incendiu din oraș la care munca pompierilor a fost îngreunată de nefuncționarea hidrantului din zonă.

Astfel, la finalul zilei de ieri, raportul ISU indica:

Hidranți verificați: 227

Hidranți funcționali: 151

Hidranți nefuncționali: 76

Dintre cei nefuncționali, 48 sunt pe rețele de apă vechi, care nu mai funcționează. ISU a solicitat CAO să îi elimine din teren, dar și din evidențe. De asemenea, 28 de hidranți nu sunt conectați la apă sau au defecțiuni la sistemele de închidere/deschidere . Pentru aceste cazuri, ISU a dispus repararea acestora. Doar 4 au fost reparați până acum.

“Hidranții nefuncționali reprezintă o treime din totalul celor verificați! Nu este un subiect care să fie tratat cu superficialitate de nicio administrație locală sau companie. Am solicitat urgent, prin colegii de la ISU, atât repararea hidranților nefuncționali, cât și actualizarea hărții hidranților. Este vital ca pompierii să aibă o hartă corectă, la zi, pentru a ști pe ce resurse se pot baza și pentru a nu le fi îngreunată  intervenția, de care de multe ori depind vieți“, a mai spus Mario De Mezzo.

 • Raportul acțiunilor de control pe tema GPL

Rezumat al raportului acțiunilor de control privind îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, lubrifianților și produselor derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL), de pe raza județului Olt, în perioada 31.08-04.10.2023.

 • 129 amenzi
 • Valorea  sancțiunilor  contravenționale  aplicate: 1.379.810 lei
 • Au fost dispuse măsuri de închidere a 31 locații în care se comercializau    carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) și activitatea unui transportator, din 20 de localități ale județului Olt, după cum urmează:
 • Caracal 7 locații și 1 transportator
 • Slatina 4 locații
 • Balș 3 locații
 • Câte 1 locatie in: Brâncoveni, Piatra-Olt, Studina, Vișina, Vădastra, Drăgănești-Olt, Tia Mare, Giuvărăști, Pleșoiu, Urzica, Dobroteasa, Leleasca, Dăneasa, Brebeni, Schitu și Șerbănești.

Raportul complet este anexat acestui comunicat.

 • Turneul de șah organizat de Instituția Prefectului Olt

Mario De Mezzo; „Am anunțat deja că în perioada 20-22 octombrie vom organiza la sediul Instituției Prefectului un turneu de sah, cu două componente: o competiție omologată, în care participanții omologați la Federația Română de Șah vor putea câștiga puncte oficiale, și o competiție neomologată, la care voi participa și eu, pentru copiii și adulții pasionați.

Cei interesați de înscriere sau detalii pot transmite e-mail la ipot@mai.gov.ro sau pot lua legătura cu domnul profesor Dumitru Barbărasă, căruia îi mulțumesc pentru toată implicarea“.