Comunicat de presă

Mario De Mezzo, prefectul județului Olt, a prezentat într-o conferință de presă o serie de statistici despre situația utilităților din județ: apă, canalizare și gaze naturale. Datele au fost colectate în ultimele săptămâni direct de la UAT-uri, la solicitarea Instituției Prefectului.

„Aproximativ 70.000 de persoane din judeţul Olt nu au acces la sisteme publice de apă în condiţiile în care 25% dintre localitățile din judeţ nu sunt conectate la sistemul public de apă. 46 de localităţi din judeţ nu au sisteme funcţionale de canalizare, iar 87% dintre localităţi nu sunt conectate la reţea de gaze naturale. Doar 15 din 112 localităţi au gaze naturale, din care şapte sunt în mediul urban şi opt în mediul rural. Aceasta este imaginea judeţului Olt a anului 2023. Cu siguranţă, în strategia de dezvoltare a judeţului aceste lucruri ar trebui ştiute şi remediate”, a declarat Mario De Mezzo.

Prefectul județului a prezentat și un raport preliminar al controalelor derulate la nivelul întregului județ de comisia mixtă de verificare a îndeplinirii condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, lubrifianților și produselor derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL).

Astfel, în perioada 31.08-20.09 au fost efectuate 209, din care 1 la instituții publice, 158 la operatorii economici și 50 la mijloace de transport. Au fost constatate 407 deficiențe/disfuncționalități și au fost dispuse 145 de măsuri, din care 5 pentru suspendarea activității operatorilor economici, 9 pentru închiderea activității operatorilor economici și 115 măsuri de remediere. Au fost aplicate 195 de sancțiuni, în valoare totală de 962.070 lei. Raportul detaliat este anexat acestui comunicat.

Mario De Mezzo a anunțat și câteva detalii despre turneul de șah care va fi organizat în perioada 20-22 octombrie, la sediul Instituției Prefectului Județului Olt, care va avea o componentă omologată de Federația Română de Șah, în care jucătorii profesioniști pot câștiga puncte recunoscute de federație, dar și o componentă neomologată, pentru pasionații de toate vârstele. Prefectul i-a mulțumit profesorului Dumitru Barbărasă pentru întreaga implicare în proiect.

Nu în ultimul rând, pe 28 și 29 septembrie, ION, primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială, o inovație românească, va vizita municipiul Slatina și județul Olt, urmând să interacționeze cu elevi de la mai multe școli și licee. Prefectul i-a îndemnat pe locuitorii din județ să îi scrie deja lui ION în mediul online, fie pe site-ul ion.gov.ro, fie folosind rețelele de social media, prin etichetarea @noisuntemion.