Comunicat de presă

Bilanțul campaniei de prevenire a consumului de droguri în liceele din Slatina inițiată de prefectul județului Olt

 

La iniţiativa prefectului judeţului Olt, Mario De Mezzo, începând cu ultima decadă a lunii octombrie 2023, a fost demarată campania de informare şi prevenire: „Drogurile sau TU?”, în toate liceele din municipiul Slatina.

Campania a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Olt, Inspectoratul de PoliţieJudeţean Olt, Inspectoratul ŞcolarJudeţean Olt şi Consiliul Judeţean al Elevilor Olt.

În perioada octombrie – decembrie 2023, au avut loc 62 de activități în liceele din municipiul Slatina, unde beneficiari au fost 1454 elevi ai claselor a XI-a şi a XII-a și 82 de cadre didactice.

„Am participat la cea mai mare parte a întâlnirilor cu elevii de liceu din această campanie. Așa cum mă așteptam, foarte puţini dintre ei știau despre legea Anastasia, probabil în jur de 2%. Acest procent mi-a confirmat că a fost o campanie utilă și le mulțumesc colegilor din instituțiile partenere pentru implicare.

Îmi doresc să continuăm campania și în celelalte licee din județ, așa că în perioada următoare vom stabili un calendar împreună cu partenerii, în funcție de programul și disponibilitatea lor. Este, fără îndoială, un demers necesar în județul nostru, care nu este ocolit de fenomenul consumului de stupefiante, inclusiv în rândul conducătorilor auto”, a declarat prefectul județului Olt, Mario De Mezzo.

Scopul campaniei a fost informarea elevilor cu privire la efectele consumului de alcool şi a substanţelorpsihoactive la volan. De asemenea, au fost prezentate şi noile prevederi în domeniu – „Legea Anastasia”.

                 Contextul Legii Anastasia

În iunie 2022,Anastasia, o copilă de doar patru ani, a fost accidentată mortal în timp ce se juca cu prietenii în faţa casei sale. Vina a aparţinut unei şoferiţe de 28 de ani, care nu avea permis de conducere, ci doar nişte cursuri de circulaţie în Suedia.

Legea care a modificat Codul Penala fost promulgată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, o lună mai târziu. Aceasta prevede că orice şofer, băut, aflat sub influenţasubstanțelor psiho-active sau fără permis auto valabil, care accidentează mortal o persoană, nu va mai putea primi sentinţe cu suspendare a executării pedepsei.