În conferința de presă susținută astăzi, 02 noiembrie 2023, prefectul județului Olt, Mario De Mezzo, a făcut câteva anunțuri, după cum urmează:
- Campanie antidrog în liceele Slatinei
Prefectul judeţului Olt, Mario De Mezzo, a iniţiat o campanie de informare şi conştientizare în rândul elevilor de liceu, vizaţi fiind cei din clasele a XI-a şi a XII-a.
Campania locală antidrog – „Drogurile sau TU” este derulată în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog Olt și IPJ și a demarat pe 23 octombrie 2023, la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” din Slatina. Prefectul și echipele celor două instituții au interacționat cu aproape 300 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, cu vârste între 17 şi 18 ani. În perioada următoare sunt programate activităţi de informare la toate liceele din municipiul Slatina.
- Nereguli la unităţi spitaliceşti importante din judeţ
Prefectul Județului Olt a dipus cel mai amplu control în spitalele publice – comisie mixtă. Au fost primite raportări intermediare, iar în cadrul conferinţei au fost prezentate câteva concluzii preliminare ale controalelor ISU.
În perioada 13-27 octombrie 2023, la nivelul unităţilor spitaliceşti din judeţ, au fost efectuate verificrări privind starea şi siguranţa acestora. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt prezintă rezultatele verificărilor. S-au găsit nereguli la două unităţi spitaliceşti importante din judeţul Olt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, echipa de control a ISU Olt a constatat 26 de nereguli și neconformități la SJU și 9 la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci.
„Unele pot fi corectate foarte ușor, dar arată o neglijență administrativă a conducerii spitalului legată de securitate la incendiu, cum ar fi neîntocmirea procedurii pentru întreţinerea instalaţiilor de detectare, semnalizare şi alarmare a incendiilor de către persoanele cu atribuţiile specifice. Altele sunt destul de grave și arată o iresponsabilitate majoră. Ca de exemplu în clădirea Infecţioase şi la Secţia Dermatologie, în dreptul căilor de evacuare în caz de situaţii de urgenţă (case de scări, coridoare, hol) se află obiecte de mobilier sau de curăţenie care pot îngreuna evacuarea şi intervenţia în caz de incendiu. Sau, mult mai grav de atât:
- la etajul 9 al Blocului Materno-Infantil, instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmare a incendiului nu este funcţională.
- se continuă funcţionarea, ca urmare a lucrărilor de modificare efectuate, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru : Bloc Medicală, Bloc Materno-Infantil, BLOC Centrală.
- pentru Clădirea Medicală nu se asigură un sistem de alarmare eficient în caz de incendiu, componentele montate nu sunt funcţionale.
„Atrag atenția public conducerii spitalului să remedieze URGENT aceste nereguli grave, care pun în pericol în fiecare zi viața pacienților și a personalului medical”, a declarat prefectul judeţului Olt.
Dintre neregulile identificate de ISU Olt la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, prefectul a menționat următoarele:
– în podul construcţiei (spălătorie, pavilion Ergoterapie) au fost amenajate spaţii în care sunt depozitate diferite materiale/obiecte combustibile (lenjerie pacienţi, materiale necesare secţiilor medicale). Nu se asigură evacuarea fumului în caz de incendiu din dispozitive cu deschidere automată sau cu sisteme mecanice de desfumare.
– instalaţia electrică este folosită cu deficienţe – conductori de alimentare a corpurilor de iluminat pozate direct pe materiale combustibil, prize cu urme de suprasolicitare (Spălătorie pod, sala de mese)
Și în acest caz, Mario De Mezzo a somat public conducerea spitalului să remedieze urgent toate neregulile constatate.
- Rezultatele controalelor la staţiile GPL
În perioada 30 august – 31 octombrie 2023 s-au efectuat controale de către o comisie mixtă, iar, în cadrul conferinţei, rezultatele verificărilor au fost prezentate.
„La sfârşitul lunii august am emis un ordin de prefect prin care solicitam constituirea comisiei mixte de verificare a îndeplinirii condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, lubrifianților și produselor derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL), de pe raza județului Olt”, a declarat prefectul judeţului Olt.
Au fost aplicate 428 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.844.911 lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate de ISU Olt – în valoare de 1.269.501 lei. Au fost dispuse 8 suspendări și măsuri de închidere a 48 locații din 31 de localități ale județului Olt.